Erottajankatu 19 B 7 00130 HKI
0405968382
info@oodles.fi

Tekoälyprojektien suunnittelu ja toteutus

Oodlesin tekoälyfokus on tutkimus- ja kehityspuolen hankkeissa. Niissä etsitään vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuinka hyödyntää tekoälyä turvallisesti kaupallisissa projekteissa?
  • Kuinka vähentää tekoälyn vastauksissa esiintyviä hallusinaatioita?
  • Kuinka rakentaa kielimallien avulla keskustelevia tekoälykokonaisuuksia, jotka kommunikoivat ja käyttäytyvät mahdollisimman ihmismäisesti?
  • Kuinka suojata kuluttajille suunnattuja tekoälypalveluita rikollisten tahojen hyökkäyksiltä?
  • Kuinka yhdistää perinteisiä it-puolen toteutuksia tekoälypuolen toteutuksiin saaden lopputulokseksi jotain, mikä on parempi kuin kumpikaan edellä mainituista ovat erikseen.

Tällä hetkellä tekoälybuumi käy kuumana ja lukuisista it-taloista on tullut yön yli tekoälyasiantuntijoita. Asiantuntijana on helppo esiintyä, koska harvalla asiakkaalla on itsellään minkäänlaista tietotaitoa tekoälyprojekteista. Kun projekti on valmis, asiakkaalla saattaa olla käsissään kuluttajille suunnattu tekoälypalvelu, jonka vastauksissa on paljon hallusinaatioita eikä palvelua ei ole mitenkään suojattu pahantahtoisten tahojen tekoälyhyökkäyksiltä. On myös saatettu ostaa kielimalli rajapintana joltain palveluntarjoajalta ja unohdettu rakentaa siihen hätäpysäyttimet. Joiden puute voi aiheuttaa yön yli tuhansien eurojen lisälaskun, kun rajapintakyselyt jäävät luuppiin.

Mahtavan hienoilta vaikuttavia tekoälytoteutuksia saa nykyisin tehtyä parissa tunnissa. Pikatoteutukset ovat kivoja protoja mutta jos haluaa tehdä laajemmalle käyttäjäkunnalle suunnattuja turvallisia toteutuksia, ne vievät aikaa, resursseja ja rahaa. Ihan niin kuin it-projektit ennenkin. Tämä tosiasia ei ole vielä muuttunut miksikään, vaikka tekoälyä kauppaavat tahot saattavat muuta väittää.

Kuluttajille suunnatuissa chatboteissa olisi hyvä olla mukana vähintään oikealla olevassa kuvassa näkyvät asiat. Jos joku toimittaja ehdottaa pienempää kokoonpanoa, kannattaa vaihtaa toimittajaa.

Me emme Oodlesilla myy hunajalla kuorrutettuja tarinoita tekoälyn hyödyistä ja tekoälyprojektien toteutuksen helppoudesta. Me myymme työn kautta tullutta osaamistamme tekoälyprojektien realistiseen suunnitteluun ja poikkeustapauksissa myös toteutukseen. Monille olemme myös kertoneet, että se mitä he tavoittelevat liiketoiminnassaan ei edes tarvitse tekoälytoteutusta, vaan parempaan lopputulokseen pääsee perinteisillä toteutusmenetelmillä x, y ja z.

Tekoälyprojekteihin liittyen palvelemme muun muassa seuraavissa asioissa:

  • Ideointi. Onko sinulla tai yritykselläsi joku tekoälyyn liittyvä idean alku mutta tietotaito aiheeseen liittyen ei riitä idean kirkastamiseen? Meiltä voi pyytää apuja idean mahdollisuuksien ja riskien tarkentamiseen.
  • Projektin toteutuksen suunnittelu. Tekoälyprojektien toteutus poikkeaa usein hyvinkin paljon perinteisen it-projektin toteutuksesta. Me voimme auttaa projektisuunnitelman laatimisessa.
  • Tekoälyprojektin toteutus. Vaikka roolimme on lähes aina asiakkaidemme omien tuotantotiimien tukeminen, niin meiltä voi myös tiedustella tuotantotiimiä tekoälyprojektiin, jos sellaista ei löydy omasta takaa.
  • Testaus. Varsinkin kuluttajille suunnatut tekoälypalvelut kannattaa testata huolellisesti, tai ne voivat tulla hyvin kalliiksi tietovuotoina tai tekoälyrajapintojen kustannuksina. 
  • Tutkimus. Kiinnostaisiko tutkia tarkemmin, miten esimerkiksi joku tietty kielimalli toimisi jossain kaupallisessa tarkoituksessa? Me voimme auttaa aiheen tutkimisessa.

Mikäli tekoälyhankkeet kiinnostavat, aiheesta voi kysyä lisää tutkimushankkeiden vetäjältämme Tommi Bäckgreniltä: 040 596 83 82 / tommi.backgren@oodles.fi. Aiheesta voi lukea lisää myös blogeistamme, joissa kerromme muun muassa, kuinka olemme rakentaneet HR päällikkömme Bob the HR guyn.